Zpět na blog

RADMILA BUCHLOVSKÁ _DŮM UMĚNÍ OPAVA 2016

MOŽNÁ JSEM MOC, ALE TY JSI NEJVÍC/ DŮM UMĚNÍ OPAVA/ OD 11.11.2016_

V Domě umění se představí Hana Mikulenková. V nové sérii se věnuje symbolice a vizuální podobě lotosu.  Ve své tvorbě je velmi autentická, protože některá z děl vznikla díky její dvouměsíční cestě po Asii.

Na první pohled jde o tvorbu kontrastu. Na jedné straně stojí velmi jasná, zářivá a temperamentní plátna s až pastózními nánosy výrazných barev gestické malby.Barevnost, světlo, dravost ale i pokora křižují díla Mikulenkové, vliv intenzivních barev skupuje do expresivního vyjádření radosti z přítomnosti a možností v mnoha vrstvách. Na straně druhé zde máme  zdánlivě jiný přístup a to precizní černobílou perokresbu ovlivněnou pobytem v Asii, některé kresby vznikly na malajzijských plážích, některé později na základě skicářů, fotografíí, vzpomínek a inspirací v domovském ateliéru v Rožnově pod Radhoštěm  ve 3. Etáži.

Ve své kresbě experimentuje s inkoustem, kaligrafickými štětci a tradičními technikami. Autorka však svá díla spojuje symbolikou, která je pro její práce charakteristická a kterou využívá k vyprávění příběhů a osobních poselství.  Na jejích obrazech najdete často zpracováno téma vodní hladiny, vegetace, křídla, růže, lotosy, koruny a diamanty, nebo lebky. Tato témata se na autorčiných plátnech objevují v mnoha vrstvách. Někdy jsou rozpoznatelné již na první pohled, jindy k nám hovoří skryté v abstraktních tvarech.  
Hana Mikulenková se narodila v roce 1985 ve Valašském Meziříčí. V roce 2011 absolvovala IV. ateliér u prof. Ivana Csudaia obor Malba a jiná média na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Během studií absolvovala zahraniční stáže na univerzitách v Soluni, Salvadoru a v Lisabonu.
Nahlédněte na fotografie z instalace výstavy.