Zpět na blog

VLADO ZELENÁK_SHOWROOM KABINET 2016

HARTWORK /SHOWROOM KABINET/ BRATISLAVA/ OD 11. 3. 2016_

Česká maliarka Hana Mikulenková od piatku 11. marca predstaví svoju najaktuálnejšiu tvorbu – energiou pulzujúce maľby a jemné kresby. S absolventkou Vysokej školy výtvarných umení sa môžete stretnúť na vernisáži v Showroome bratislavskéhoKabinetu, kde o 18:30 uvedie výstavu Vlado Zelenák. V názve výstavy HARTWORK nie je chyba, ide o slovnú hračku v spojení slov – Hana a umelecké dielo v angličtine. Spojenie odkazuje k “hardwork”, teda k práci, ktorá sa za umeleckými dielami skrýva.

„Pre výstavu HARTWORK som vybrala selekciu obrazov, ktoré odkazujú k téme vody, mora a lodí. Tieto obrazy vznikli koncom roka 2015 a boli prezentované tiež na výstave v ostravskej MAMA Gallery. Ďalšia časť malieb v sebe ukrýva florálne motívy a symbol ruže, na ktorom kontinuálne pracujem už dlhšiu dobu. S ľahkou nadsázkou uvediem aj pár obrazov s tematikov veselých lebiek, ktoré by mali odľahčiť všadeprítomné obavy. Do kontrastu s maľbami staviam jemné kresby s rovnakými motívmi, pretože chcem reagovať priamo na priestor Showroomu.” hovorí autorka. Farba je pre autorku fenomén, hlavný vyjadrovací prostriedok. Vďaka svojej palete dáva akcent miestu a veľmi ľahko komunikuje s divákom. Kvôli vrstvám, ktoré v sebe ukrývajú vrstvy príbehov, je dôležitá pozornosť upriamená k dielu, rafinovane zahaľuje význam. Mikulenková si tvorí svoj príbeh, ktorý necháva divákov čítať vďaka symbolom. Symboly kvetov, krídel, lebiek, dodávajú abstraktným častiam obrazov napätie a nepravidelný rytmus. Akoby sa obraz v určitých častiach jasne prihováral a v iných sa jeho význam pomaly rozplýval vo vrstvách farieb, hľadá tak určitú harmóniu v konflikte.
Hana Mikulenková sa narodila vo Valašském Meziříčí (1985), v roku 2011 absolvovala IV. ateliér u prof. Ivana Csudaia odbor Maľba a iné médiá na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Zúčastnila sa na zahraničných štúdijných pobytoch v Salvádore, Thessalonikách a Lisabone.

Podívejte se do instalace.